İçeriğe geç

3 Kasım 1918 Neresi Işgal Edildi

Fransa Türkiye’de nereyi işgal etti?

Ancak İtilaf Devletleri, Mütareke’nin 7. ve 16. maddelerini ileri sürerek, bölgedeki Yıldırım Orduları Komutanı Mustafa Kemal Paşa’nın direnişine rağmen, 4-9 Kasım 1918 tarihleri ​​arasında Hatay, Urfa, Antep, Maraş ve Çukurova bölgeleri ile özellikle İskenderun limanını işgal ettiler.

Mondros Ateşkes Antlaşması nereler işgal edildi?

30 Ekim 1918’de Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasının ardından Büyük Britanya bölgeyi işgal etmeye başladı. 3 Kasım 1918’den itibaren Musul, İskenderun, Kilis, Antep, Cerablus ve ardından Maraş İngilizler tarafından işgal edildi. Anahtar kelimeler: Maraş, işgal, İngiltere, Fransa, Ermeniler.

İtilaf Devletleri hangi şehirleri işgal etti?

İngilizler Çanakkale, Musul, Batum, Antep, Konya, Maraş, Samsun, Bilecik, Merzifon, Urla ve Kars’ı işgal etti. Fransızlar Trakya, Dörtyol, Mersin, Adana ve Afyon’un önemli tren istasyonlarını işgal etti.

Türkiye’yi hangi ülkeler işgal etti?

İstanbul’un İşgaliİtilaf Devletleri askerlerinin İstiklal Caddesi’ndeki geçit töreni Tarih 13 Kasım 1918 – 4 Ekim 1923 Bölge İstanbul Sonuç Çanakkale Krizi İstanbul’un Kurtuluşu TaraflarBirleşik Krallık Fransa İtalya Yunanistan ABD JaponyaOsmanlı İmparatorluğuAnadolu Hareketi5 satır daha

Yunanlılar Türkiye’de nereyi işgal etti?

Kurtuluş Savaşı’nda İncirliova Rumları 19 Mayıs 1919’da İzmir’e çıktılar ve Anadolu’ya üç koldan yürüyen Yunanlıların güney kanadının hedefi Aydın’dı. Bu amaçla önce 22 Mayıs’ta Selçuk’u, 26 Mayıs’ta Germencik ve İncirliova’yı, 27 Mayıs’ta Aydın’ı işgal ettiler ve Nazilli’ye kadar ilerlediler.

Ermeniler Türkiye’de hangi şehirleri işgal etti?

Vilayet-i Sitte (ولایات سته; anlamı: Altı Vilayet, Altı Vilayet), 13 Temmuz 1878 Berlin Antlaşması’na göre Osmanlı İmparatorluğu’nun Erzurum, Van, Harput, Diyarbekir, Sivas, Bitlis olmak üzere altı vilayetinin adıdır. 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Mütarekesi’nin 24. maddesinde “Altı Ermeni Vilayeti” olarak anılmıştır.

Ermeniler nereyi işgal etti?

Azerbaycan’ın 1991’de bağımsızlığını ilan etmesinin hemen ardından Ermeniler “Dağlık Karabağ Cumhuriyeti”ni ilan ettiler. Bölgedeki çatışmalar yoğunlaşınca Ermeniler, günlerce süren saldırıların ardından 28 Aralık 1991’de Dağlık Karabağ’ın merkezi olan Hankendi’yi işgal ettiler.

İtalyanlar nereyi işgal etti?

Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra İtalyanlar bu bölgeleri işgal etmeye başladılar. İlk olarak Mart 1919’da Antalya işgal edildi. Daha sonra Menteşe bölgesindeki kıyılar olan Kuşadası, Bodrum, Fethiye ve Marmaris, Muğla, Konya, Burdur, Afyon, Söke ve Akşehir bölgeleri işgal edildi.

Maraş’ı kimler işgal etti?

İngilizler, Mondros Mütarekesi hükümlerini kendi çıkarları çerçevesinde uyguladılar. 22 Şubat 1919’da Mondros Mütarekesi’nin 7. maddesine dayanarak Maraş’ı işgal ettiler.

Antepi’yi kim işgal etti?

Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasıyla birlikte diğer Osmanlı şehirlerinde olduğu gibi Antep için de zor günler başladı. 15 Ocak 1919’da İngilizler tarafından Mondros Ateşkes Antlaşması’nın 7. maddesi gerekçe gösterilerek işgal edildi.

1 Dünya Savaşını kim kazandı?

Müttefik güçlerin zaferi. Rus, Alman, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı imparatorlukları çöktü. Avrupa ve Orta Doğu’da yeni devletler kuruldu.

Antalya’yı kim işgal etti?

Mondros Antlaşması’ndan sonra İtalyanlar Güneybatı Anadolu’ya asker çıkarmaya başladılar ve 28 Mart 1919’da Antalya’yı işgal ettiler. İtalyanlar Antalya’yı aynı zamanda askeri üs olarak da kullandılar.

İngilizler Türkiye’de nereyi işgal etti?

İngilizler işgal hareketlerine ilk olarak Sevr’den sonra başladılar. Onlar için en önemli yerler boğazlardı. Önce boğazların kontrolünü ele geçirdiler. Daha sonra İngilizler sırasıyla Çanakkale, Musul, Batu, Gaziantep, Konya, Maraş ve Samsun’u fethettiler.

1. dünya savaşında İstanbul’u kim işgal etti?

16 Mart 1920’de İstanbul Müttefikler tarafından resmen işgal edildi. İngiliz, Fransız ve İtalyan Yüksek Komiserleri, sabahın erken saatlerinde Sadrazam Salih Paşa’ya İstanbul’un saat 10:00’dan itibaren işgal edileceğini bildiren bir nota gönderdiler.

13 Kasım 1918’de ne oldu?

İtilaf Devletleri’nin bölüşemedikleri bu şehri birlikte işgal etme planları, 13 Kasım 1918’de uygulamaya konuldu; İtilaf donanması İstanbul’a gelerek 465 yıllık Osmanlı başkentini askeri olarak işgal ve ablukaya aldı.

Fransa hangi ülkeyi işgal etti?

17 Temmuz 2024’te gözden geçirilen kararlı sürüm gösteriliyor. Gözden geçirilmeyi bekleyen 5 değişiklik var. Cezayir’in Fransız işgali, Fransa Krallığı’nın Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı Cezayir’in Batı eyaletini (Cezayir Beylerbeyliği olarak da bilinir) işgal etmesidir.

Antalya’yı kim işgal etti?

Mondros Antlaşması’ndan sonra İtalyanlar Güneybatı Anadolu’ya asker çıkarmaya başladılar ve 28 Mart 1919’da Antalya’yı işgal ettiler. İtalyanlar Antalya’yı aynı zamanda askeri üs olarak da kullandılar.

Maraşı hangi ülke işgal etti?

İngilizler, Mondros Ateşkes Antlaşması hükümlerini kendi çıkarları çerçevesinde uyguladılar. 22 Şubat 1919’da Mondros Ateşkes Antlaşması’nın 7. maddesine dayanarak Maraş’ı işgal ettiler. Maraş’a gelen İngiliz işgal birliklerinin başında Max Andriyo vardı.

Hatay kaç yıl Fransız işgalinde kaldı?

I. Dünya Savaşı’ndan sonra Fransızlar tarafından işgal edilen bölge, 18 yıl boyunca Fransız yönetiminde kaldı. Yayladağı, 1938 yılında kurulan Hatay devletinin sınırları içerisinde yer alıyordu. Hatay devletinin 7 Temmuz 1939’da anavatana katılmasıyla Türkiye sınırlarına dahil edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir