İstinaf mahkemesinin hangi kararları kesindir?
İlk derece mahkemesinin ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz kararına karşı yapılan itiraz öncelikle incelenir ve istinaf mahkemesinin bu konudaki kararı kesindir. İstinaf mahkemesinden ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz şeklinde koruyucu karar verilmesi de istenebilir.
İstinaf genellikle ne karar verir?
Temyiz mahkemeleri, temyizden kaynaklanan hukuki uyuşmazlığı hem olguları hem de kararın yasallığını inceleyerek karara bağlar. Temyiz, kararın daha yüksek bir mahkeme tarafından hukuki veya maddi açıdan yeniden değerlendirilmesidir.
Hangi kararlar İstinaf’a gider?
(1) İlk derece mahkemelerinin kesin kararları ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddedilmesi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, istinaf üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. (2) Miktarı veya değeri bin beş yüz Türk Lirasını geçmeyen mal davalarına ilişkin kararlar kesindir.
Hangi karar kesindir?
Bu kararlar kesindir. Merkezi ve ortak sınavlar hakkındaki uyuşmazlıklarda, karara karşı itiraz halinde Danıştay kararları kesindir. İnfazın durdurulması başvurusuna ilişkin kararlara karşı itiraz halinde, itiraz makamının2 kararları kesindir. Dilekçelerin reddedilmesine ilişkin kararlar kesindir.
İstinaf mahkemesi hangi durumlarda kararı bozar?
İstinaf Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının hukuka uygun olmadığını tespit ederse, kararı bozar veya daha doğrusu ilk derece mahkemesinin kararını iptal eder. Daha sonra ilk derece mahkemesini temsil eder ve dava dosyası üzerinde karar verir.
İstinaf red verirse ne olur?
Temyiz esastan reddedilirse, temyiz başvurusunda bulunan kişi, şartları karşılanmışsa ceza davasını Yüksek Mahkeme’ye götürebilir. Temyiz Mahkemesi’nin kararı, temyiz edilemeyecek kararlardan biriyse, Bölge Mahkemesi’nin kararı kesindir.
İstinaf kaç yıl sürer?
Dosya ve adli olayların az olduğu bazı bölgelerde, itiraz süresi ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında değişebilmektedir. Ancak dosya sayısının ve suç oranının fazla olduğu bölgelerde, itirazların karara bağlanma süresinin bir ile iki yıl arasında değiştiği bilinmektedir.
İstinaf aşamasında yeni delil sunulabilir mi?
Delillerin geç sunulması, yargılamayı uzatmak veya adalet sistemini yanıltmak amacı taşımadığı sürece reddedilmesi için bir gerekçe değildir. Deliller, yargılamanın herhangi bir aşamasında ikame edilebilir. Deliller, karar açıklanana kadar mahkemeye sunulabilir. Taraflar ayrıca temyiz aşamasında yeni deliller sunabilirler.
İstinaftan sonra Yargıtay’a gidilir mi?
İtirazdan sonra itiraz hakkı var mıdır? Elbette itirazdan sonra itiraz hakkı vardır. Bu noktadan itibaren gerekli yasal yollara başvurmak için 15 günlük bir süre tanınır. Karar kesinleştikten sonra kararın tebliğinden itibaren 15 günlük bir süre uygulanır.
Bir dava neden İstinaf’a gider?
Temyiz süreci yargı sisteminde önemli bir adımı temsil eder. Bu yöntem, ilk derece mahkemelerinin kararlarına karşı bir temyiz mekanizması olarak işlev görür ve bu kararların ikinci derece yargı makamları tarafından daha fazla hukuki ve olgusal olarak incelenmesine olanak tanır.
Bir dosya İstinafta ne kadar bekler?
Temyiz ne zaman tamamlanır? Bölge mahkemesine gönderilen dosya 1 ila 3 yıl içinde tamamlanır. Yerel mahkemede görülen davada gerekçeli karar tutanağın ardından taraflara tebliğ edilir ve temyiz süreci başlar. Temyiz süreci içerisinde başvuru yapılmazsa dosya 2 ay içinde kesinleşir.
İstinaf mahkemesinin verdiği karara itiraz edilir mi?
İtirazın reddine karar verilir. Taraflar, bu karara karşı tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde itiraz edebilirler.
Dosya İstinaf’a giderse ne olur?
Temyiz Mahkemesi Dosya İncelemesi İlk Derece Mahkemesi kararına yapılan itiraz sonucunda, Bölge Mahkemesi (BAM) davayı ve davayı çevreleyen olayı yeniden değerlendirecek ve yeniden inceleyecektir. Bu süreçte, tanıklar yeniden incelenebilir ve deliller yeniden toplanabilir.
İstinaf ne karar verir?
– Bazı hallerde duruşma yapılmaksızın da karar verilebilir. – İstinaf mahkemesi kural olarak ilk derece mahkemesinin hüküm veya kararını verdiği tarihteki olgu ve şartlara göre karar verir.
İstinafın kesin kararına karşı ne yapılabilir?
Bölge adliye mahkemesinin ceza davalarına ilişkin nihai kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi kıdemli Cumhuriyet savcısı tarafından itiraz edilebilir.
İstinaf hukuk dairesinin kesin kararına karşı ne yapılabilir?
Bölge adliye mahkemesinin ceza davalarına ilişkin nihai kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi kıdemli Cumhuriyet savcısı tarafından itiraz edilebilir.
İstinaftan sonra Yargıtay’a gidilir mi?
İtirazdan sonra itiraz hakkı var mıdır? Elbette itirazdan sonra itiraz hakkı vardır. Bu noktadan itibaren gerekli yasal yollara başvurmak için 15 günlük bir süre tanınır. Karar kesinleştikten sonra kararın tebliğinden itibaren 15 günlük bir süre uygulanır.
İstinaf aşamasında yeni delil sunulabilir mi?
Delillerin geç sunulması, yargılamayı uzatmak veya adalet sistemini yanıltmak amacı taşımadığı sürece reddedilmesi için bir gerekçe değildir. Deliller, yargılamanın herhangi bir aşamasında ikame edilebilir. Deliller, karar açıklanana kadar mahkemeye sunulabilir. Taraflar ayrıca temyizde yeni deliller sunabilirler.
İstinaf kesinlik sınırı nasıl belirlenir?
Temyiz süresi, ilk derece mahkemesinin kararının tarihi esas alınarak belirlenir. Temyizin hukuki gücü, bölge mahkemesinin yani istinaf mahkemesinin kararının tarihi esas alınarak belirlenir. Teminat sınırı belirlenirken, sadece söz konusu taşınır malın veya alacağın değeri dikkate alınır.