İçeriğe geç

Amir Memura Bağırabilir Mi

Amirin bağırması suç mudur?

Söz konusu disiplinsizlik, yani üstüne karşı sözlü saygısızlık, 657 sayılı Kanun’un 125. maddesinde düzenlenmiş olup verilecek ceza da belirtilmiştir. Görev başındayken üstüne karşı sözlü saygısızlık yapan memurun cezası, maaşından kesinti yapılması şeklinde bir disiplin cezasıdır.

Bir memur amirin verdiği her şeyi yapmak zorunda mıdır?

Memurlar, üstleri tarafından kendilerine verilen görevleri yerine getirmek zorundadırlar ve bu nedenle görevlerinin iyi ve uygun şekilde yerine getirilmesinden üstlerine karşı sorumludurlar.

Memur amirine selam vermek zorunda mı?

Cevabımız: Değerli takipçimiz, amirinize selam vermemeniz nedeniyle “üstlere saygısızlık” maddesi kapsamında tarafınıza verilen 4 ay kısa süreli uzaklaştırma cezası hukuka aykırı olup, idari mahkemece ilgili cezanın kaldırılması gerekmektedir.

Memur amirini nereye şikayet edebilir?

Yetkililer, üstlerinin veya kurumlarının idari eylem ve işlemleri hakkında şikayette bulunma hakkına sahiptir. Şikayetler sözlü veya yazılı olarak, bir sonraki üstten başlayarak şikayet edilen üstlere doğru iletilir. Bu ilkeler sözlü şikayetlerde de takip edilir.

Bağırmak hakaret sayılır mı?

Kaba ve terbiyesiz sözler ve davranışlar hakaret teşkil etmez. “Ahlaksız, saygısız, yalancı, lanet olsun, lanet olsun” vb. Kaba ve terbiyesiz sözler hakaret teşkil etmez. Örneğin, ayakkabılarınızı çıkarıp ayaklarınızı masaya koymak veya bağırmak hakaret olarak kabul edilmez.

Memura terbiyesiz demek suç mu?

Görevli memura “kaba” demek hakaret olarak değerlendirildi29 Eylül 2019

Memur amirin telefonunu açmak zorunda mı?

Aynı pozisyondaki kişiler arasındaki telefon görüşmelerinde, çağrıyı yanıtlayan kişi önce telefonu kapatır ve birinci subay durumunda, şef önce telefonu kapatır. Bir ast subayın sekreter aracılığıyla üstüyle görüşmesi kaba kabul edilir. Ast, üstünün çağrısına şahsen cevap vermelidir.

Amir gelince ayağa kalkmak zorunlu mu?

Patron odaya girdiğinde ayağa kalkmanız gerektiğini söyleyen bir kural yok.

Memura tutanak tutulursa ne olur?

Yetkiliye karşı bir rapor hazırlamak, yaptırım için acil bir sebep değil, yetkiliye karşı yürütülecek soruşturmanın başlangıcıdır. Yetkiliye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı disiplin soruşturmasının sonucu olacaktır.

Memur amirine nasıl hitap eder?

Unvanına bağlı olarak ona “Sayın Müdür”, “Sayın Başkan”, “Sayın İlçe Valisi” ve “Sayın Vali” diye hitap edin veya önce ona “Beyefendi” diye hitap edin. 2-Amirinizin ofisine girdiğinizde ceketinizin düğmeli olduğundan emin olun. Ofise ceket veya şapka giyerek girmeyin. Cep telefonunuz varsa, ya dışarıda bırakın ya da kapatın.

Memur amirine haber vermeden hastaneye gidebilir mi?

1- Memur, işyerinde ise sağlık kuruluşuna sözlü olarak, işyerinde değilse telefonla veya diğer yollarla haber vermek zorundadır.

Memurlara yasak olan davranışlar nelerdir?

Görevlilerin toplu eylem ve diğer faaliyetlerde bulunmalarının yasaklanması. Kontrol ettikleri şirketten menfaat almalarının yasaklanması.

Memur amirin her dediğini yapmalı mıdır?

211 sayılı Kanunun 15. maddesinde: “Şef, çevresindeki herkese emir verebilir. İşlerin zamanında ve eksiksiz tamamlanmasını ve yürütülmesini sağlar.” hükmü yer almaktadır. 16. maddedeki hükümle: “Şef, personeline hizmetle ilgili olmayan emir veremez.”

Amire Bey demek zorunlu mu?

Bir subayın amirine, “Genel Müdürüm, Başkanım, Müsteşarım, Sayın Valimiz” şeklinde hitap edilmesini öngören bir kanun yoktur; ancak bunu bekleyen amir, emri altındakilere de aynı saygıyı göstermek zorundadır.

İftira uğrayan memur ne yapmalı?

Özetle, hem 4483 sayılı Türk Ceza Kanunu ve hem de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu anlamında, bir kamu görevlisine veya kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret, haksız itham ve iftira suçunu oluşturan fiiller şikâyete bağlı suç olmayıp, re’sen kovuşturma yapılması zorunludur.

Çalışana bağırmak suç mu?

“İşveren, işçiye veya ailesi üyelerinden birine şeref ve namus dokunacak şekilde söz söyler veya davranırsa…” hükmünde ifade edildiği gibi, işverenin işçiye veya ailesine karşı hakaret, kötü söz söylemesi veya onur kırıcı sözler söylemesi gibi durumlar işçi açısından haklı fesih nedeni oluşturmaktadır.

Amire hakaret cezası nedir?

Bir memurun amirine hakaret etmesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesinin C fıkrasının e bendinde düzenlenen disiplin suçunu oluşturur. Bu suçun cezası, maaştan kesinti şeklinde disiplin cezasıdır. Aylık kesinti cezası, memurun brüt maaşının 1/30’u ile 1/8’i arasında bir oranda kesinti yapılmasıdır.

Kamu görevlisine bağırmak suç mu?

Kamu görevlisine görevini yaptığı sırada hakaret suçunun cezası bir yıldan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır (TCK m. 125/3-a, TCK m. 125/3-a, …

Üst asta bağırabilir mi?

Madde 12 – Astlar üstlerine isimleriyle hitap edemezler. Gerektiğinde (Mareşal, Komutan, General, Amiral, Başkan, Binbaşı, Yüzbaşı, Çavuş) ve rütbesi olmayan kişiler için “Sir” veya “Madam” ifadeleri kullanılmalıdır. Askeri subaylara uygun subay rütbesiyle hitap edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir